Livrare gratuita la comenzile de peste 170 Lei

0799 499 409

Terapia prin arta - ce este si cum te poate ajuta

Te-ai intrebat vreodata cum ar putea fi benefica terapia prin arta pentru tine? Ai auzit de acest termen, dar vrei sa obtii o intelegere mai profunda a utilizarii sale in domeniul sanatatii mintale? Vrei sa afli mai multe despre motivele pentru care functioneaza si ce presupune, mai exact, terapia prin arta? Atunci citeste mai departe.

Studiile au demonstrat ca acest tip de terapie (cunoscuta si sub numele de "terapie expresiva" are un efectiv benefic asupra sanatatii fizice si mintale.

Aceasta implica utilizarea tehnicilor creative, precum desenul, pictura, colajul, colorarea sau sculptura, pentru a te ajuta sa te exprimi artistic si sa examinezi elementele subtile psihologice si emotionale din arta ta. Scopul terapiei prin arta este acela de a imbunatati starea mentala folosind creatia ca mijloc principal de exprimare si comunicare.

Crearea sau aprecierea artei este folosita pentru a facilita explorarea emotiilor, dezvoltarea constiintei / a stimei de sine si a abilitatilor sociale. Pe masura ce creeazi arta, poti analiza ce sentimente te cuprind. Prin explorarea artei tale, descoperi teme si conflicte care iti pot afecta gandurile, emotiile si comportamentele.

 

3 beneficii ale terapiei prin arta:

 

  •  Actioneaza ca o forma de autoingrijire: uneori, cu toate responsabilitatile vietii, poti neglija faptul ca ai nevoie si meriti timp si pentru tine. Sa-ti aloci chiar si cateva minute, in mod regulat, pentru a te dedica unui hobby este foarte benefic. In cazul artei, ai avantajul suplimentar de a ramane cu ceva frumos ca amintire.
  • Te ajuta sa accesezi o „stare de flux”: unii psihologi descriu fluxul drept    „a fi profund absorbit de o activitate”. Asemanator cu meditatia, iti poate imbunatati nivelul performantei si reduce starile de stres, anxietate sau chiar depresie. Este posibil sa experimentezi fluxul atunci cand practici un sport, scrii, pictezi sau desenezi.
  • Te indeparteaza de factorii de stres, cel putin pentru cateva minute. Este dificil sa continui sa te concentrezi asupra problemelor tale cand esti absorbit de actul artistic.


Ce instrumente te-ar putea ajuta?


1. Acuarele


Acuarelele sunt excelente pentru a crea picturi abstracte, de o frumusete aparte. Acestea sunt usor de transportat si nu ocupa mult loc in geanta ta. In plus, poti picta chiar si in aer liber! Exista zeci de truse de tip "all-in-one", concepute special pentru pictura in aer liber sau pentru artistii care calatoresc frecvent.


Datorita usurintei in utilizare si curatare, acuarelele sunt perfecte pentru a face schite rapide. Sunt, de asemenea, folosite adesea de catre pictorii de natura statica, peisaj sau portret pentru a crea schite la scara mica ale picturilor complexe pe care intentioneaza sa le faca mai tarziu la o scara mult mai mare.

2. Vopsea in ulei


Indiferent de abilitatile tale artistice, experimentarea cu vopsele in ulei este o modalitate unica de a dezlega straturile creativitatii tale si de a-ti duce pasiunea mai departe decat ti-ai imaginat vreodata. Vopseaua in ulei a inspirat artistii si ne-a daruit opere de arta timp de sute de ani, asa ca nu este de mirare de ce continuam sa-i onoram mostenirea si astazi.


Versatilitatea unica a vopselei in ulei o face instrumentul ideal pentru abordarea diferitelor stiluri si poate deschide o gama larga de posibilitati de creare. Multi oameni asociaza picturile in ulei cu arta panzei, dar de fapt uleiul poate fi folosit pe o multitudine de suprafete, cum ar fi hartia, lemnul si chiar unele metale precum cuprul si aluminiul.

Puteti folosi si aceste pasteluri de ulei:

https://paperie.ro/products/copy-of-caiet-desen-pictura-painton-a5-40coli-albe-de-250g


3. Creioanele colorate


Creioanele colorate sunt unele dintre cele mai accesibile instrumente. In cele mai multe cazuri, tot ce ai nevoie pentru a incepe sunt creioanele in sine si o bucata de hartie. Exista, totusi, niste tehnici pe care ar fi bine sa le stii inainte sa incepi sa desenezi. De exemplu, metoda prin apasare va intensifica nuanta adaugand mai mult pigment, dar nu o va intuneca. Cel mai bun mod de a inchide o culoare este sa adaugi peste ea o culoare vecina putin mai inchisa.
Nu vei avea creionul perfect in cutie pentru fiecare nuanta pe care doresti sa o redai pe hartie, asa ca va trebui sa creezi unele dintre aceste culori amestecand cu atentie ceea ce ai deja. Daca alegi sa folosesti creioanele pentru a crea desene, noi iti recomandam setul de Creioane colorate STABILO Color 30 culori/set.

Important de mentionat este faptul ca terapia prin arta nu este doar pentru cei care doresc sa devina creatori profesionisti - oricine poate beneficia de ea. Creatia nu trebuie sa fie sofisticata; nu exista reguli privind mediile sau subiectul. Ideea nu este sa creezi capodopere, ci sa te exprimi si sa-ti procesezi sentimentele intr-un mod sanatos.

Prin urmare, daca arta te poate ajuta sa sapi in interiorul sufletului tau, sa dezlegi nodurile din inima si sa te eliberezi, atunci iti recomandam sa incerci terapia expresiva.

.

 

Lasă un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate înainte de publicare