Bullet Journal - ce este, cum faci unul si cum iti poate imbunatati viata
Daca ai descoperit ideea de bullet journal pe Instagram sau Pinterest, te-ai indragostit instant de designul impresionant al acestuia, iar acum iti doresti sa afli mai multe, vesti bune! Ai ajuns in locul potrivit.
Ce este un bullet journal?
Bullet journal (sau BuJo) este un sistem de planificare creat de Ryder Carrol, care a scris "The bullet journal method". Dupa cum explica acesta, bujo reprezinta o combinatie de elemente bine definite, precum index, weekly spread, habit tracker, to do list si multe altele. Mai exact, un astfel the “jurnal” nu il cumperi gata facut, ci iei o agenda goala și o customizezi cum iti doresti.
Photo credit: @bujologistgram
Practic, buJo iti permite sa pastrezi cele mai frumoase amintiri, sa te organinezi pentru un viitor stralucit, dar si sa nu uiti de bucuriile prezentului. Asadar, sa nu mai lungim vorba si sa vedem cum iti poti face un bullet journal.
Care sunt primii pasi: de ce să-ți faci unul?
- Motivatie
Care sunt motivele pentru care vrei un bujo? Ce beneficii iti doresti sa obtii folosind acest sistem? Afla raspunsurile la aceste intrebari si...felicitari, tocmai ai facut primii pasi catre a deveni o persoana mai productiva!
- Perseverenta
Chiar daca ti se va parea dificil la inceput, nu renunta. Incearca sa scrii in fiecare zi in jurnalul tau; va deveni un obicei mai repede decat crezi si te vei simti mandru si implinit.
- Rechizite
Asta este partea noastra preferata! Bullet journal iti ofera libertate de exprimare si incurajeaza creativitatea. Il poti personaliza cum vrei tu, astfel incat sa fie o oglinda a personalitatii tale.
Sfaturi practice: Creaza planificatorul care functioneaza pentru tine.
Unul dintre cele mai bune lucruri despre bullet journal este ca poti crea planificatorul perfect pentru tine. Daca arunci o privire in online te poti inspira de la alte persoane, dar nu te pierde in detalii. Unii oameni au nevoie de sisteme foarte structurate pe care sa se concentreze, in timp ce altii aleg o abordare mai flexibila. Gandeste-te, deci, cum ar fi cel mai bine pentru tine si alege ceea ce iti place. Planificatorul se va schimba si va evolua in timp. Trebuie doar sa iti acorzi ceva timp pentru a-ti da seama de ce ai nevoie si ce nu.
- Fii rabdator
Acorda-ti timp pentru scris. Stabilirea unui nou obicei poate dura uneori 30 de zile (sau mai multe). Pana cand acest lucru se intampla, s-ar putea sa experimentezi cateva zile in care uiti sa iti verifici jurnalul sau poate chiar sa nu ai nu ai starea necesara pentru scris. Fii rabdator si iertator cu tine insuti. Aminteste-ti ca obiceiurile necesita timp pentru a se forma si ca, daca ocazional pierzi o zi sau doua, asta nu iti va afecta experienta de planificare.
- Creaza un nou obicei
Fa-ti un obicei in fiecare seara sa pui deoparte 5-10 minute pentru a planifica tot ce ai nevoie pentru a doua zi. De asemenea, consulta-ti planificatorul in fiecare dimineata si pe tot parcursul zilei pentru eventualele intalniri, evenimente sau task-uri pe care trebuie sa le faci.
- Asociaza planificarea cu ganduri placute
Fa ceva placut atunci cand iti consulti planificatorul. Incearca sa nu te gandesti la asta ca la o povara. In schimb, gandeste-te la acest bullet journal ca la un instrument de productivitate si incearca sa il asociezi cu sentimente pozitive în loc de sentimente negative. De fiecare data cand ajungi la jurnal sa ai ganduri fericite, astfel creierul il va asocia in curand cu starea de bine.
Ce produse sunt potrivite pentru un bullet journal asa cum iti doresti?
Poti incepe cu un Caiet Bullet / Journal Editia a II-a, de la Leuchtturm 1917. Acest produs are o structura conceputa special pentru un bullet journal perfect (a se observa si numele) - dispune de pagini punctate cu mici marcaje ce permit divizarea pe orizontala sau verticala, hartie de 120 g / m², ca sa nu iti faci griji de imprimarea pe verso si stickere pentru etichetare si arhivare.
De asemenea, agenda vine si cu un ghid pentru Bullet Journaling, asadar este perfecta atat pentru incepatori, cat si pentru utilizatorii deja familiarizati cu acest sistem. In continuare, poti folosi ce vrei tu pentru a da viata propriului tau bujo: washi tapes, textmarkers, carioci pentru caligrafie, finelinere. Imaginatia nu are limite! Poti crea un bullet journal minimalist sau unul aesthetic - puterea e la tine!
De ce accesorii am nevoie pentru cel mai cool BuJo?
Sa lucrezi la bujo-ul tau ar trebui sa fie ceva care sa-ti faca placere. Cu instrumentele potrivite, lucrurile devin usoare. Ai nevoie de o agenda potrivita, pixuri si markere in culorile tale preferate si washi tapes pentru un plus de culoare.
- Agenda
Mai sus ti-am recomandat un produs, dar exista multe alte variante. Poti opta, de exemplu, pentru o agenda de la Rhodia din imitatie italiana de piele, cu foaie velina calitativa si hartie punctata de 90g.
- Pixuri
Partenerul tau ideal, in aceasta situatie, este pixul premium de la Filofax. Acesta functioneaza pe principiul vraijii "Evanesco" - are o guma de sters ce poate face greselile sa dispara.
Carioca Pentel pentru scris de mana este perfecta pentru tine, datorita faptului ca are un varf rezistent, de tip pensula, care face ca desenul, schitele si caligrafia sa devina mai usoare ca niciodata.
Pentru creativitate, poti folosi si Rollerele cu gel Pentel Hybrid Duo cu vopsea metalizata. Agenda ta va straluci!
- Markere
Pentru a sublinia cele mai importante informatii, ai nevoie de markere potrivite. Mergi la sigur cu setul de 23 de culori de la Stabilo. Il poti lasa pana la 4 ore fara capac si nu se va usca. In plus, sigur vei gasi un marker in nuanta ta preferata.
- Washi Tape
Nu in ultimul rand, poti folosi washi tapes pentru a da personalitate jurnalului tau. Gasesti o multime de modele adorabile aici.
Pentru mai multa inspiratie, nu uita sa ne urmaresti pe instagram (@paperie.ro). De asemenea, daca si tu ai un bujo sau urmeaza sa incepi unul, nu uita sa ne dai tag. Cele mai frumoase postari ajung pe pagina noastra!