Livrare gratuita la comenzile de peste 170 Lei

0799 499 409

Xina Hammad - viitor medic rezident: "trebuie sa faci lucrurile cu pasiune ca sa reusesti''

Viata la medicina poate parea coplesitoare, mai ales pentru un student aflat la inceput de drum. Despre cum sa te adaptezi mai usor, sesiune, organizarea timpului, practica si multe altele, aflati in interviul nostru cu Xina Hammad - viitor medic rezident.

Ce te-a determinat sa alegi Facultatea de Medicina?

Am stiut ca vreau sa ajung la aceasta Facultate inca din clasa a 7-a. La vremea aceea, ma uitam la serialul "Dr.G: Medical Examiner" si eram fascinata de actiunea care avea loc acolo. Mi-am spus ca eu asta o sa ajung, medic legist.

Cand a venit momentul sa imi aleg profilul pe care sa il urmez la liceu, am decis sa urmez "Stiintele naturii", intrucat aflasem ca o sa ma ajute in viitor, fiind fundatia pe care o sa incep sa imi construiesc cariera. Am fost atrasa de Biologie inca din clasa a 7-a, de cand am studiat prima data Anatomia, iar aceasta pasiune a continuat si in liceu. Chimia a reprezentat, de asemenea, punctul meu forte. Am inceput, asadar, sa aprofundez aceste doua materii pentru Admitere si am realizat ca medicina este un domeniu vast, cu foarte multe ramuri interesante care te ajuta sa te dezvolti; de aici si alegerea mea pentru Medicina Generala in detrimentul Stomatologiei.



Consider ca, pentru a fi un medic bun, trebui sa stii sa interactionezi si sa empatizezi cu oamenii. Mie mi-a placut de mica sa ajut oamenii, sa incerc sa ii inteleg, sa fiu aproape de ei, iar meseria asta este modul perfect de a-mi indeplini dorinta.

Cum ti s-a parut Admiterea? Cu cat timp inainte ai inceput sa te pregatesti?

Am inceput sa ma pregatesc inca din clasa a 11-a. Initial am vrut sa invat singura la Biologie, dar mi-am dat seama pe parcurs ca lucrurile nu trebuie doar invatate, ci intelese. Materia care ne era predata la clasa nu cuprindea toata programa pentru Admitere; am inceput, asadar, sa ma pregatesc in particular pentru ambele materii.


Daca nu intrai la Medicina, ce alta facultate ai fi ales?

Cand am fost sa sustin examenul pentru admiterea la facultate, parintii mei m-au sfatuit sa ma inscriu si la Academia de Studii Economice, la una dintre facultatile unde se intra pe baza de dosar. Am aplicat si acolo dar, iti zic sincer, nu m-as fi dus. Intotdeauna m-am gandit ca, daca nu intru din prima la facultatea la care imi doresc, nu este o tragedie, ci mai degraba ceva care sa ma motiveze sa invat mai mult, sa inteleg unde am lacune si cum sa le acopar, astfel incat anul urmator sa reusesc.



Consider ca orice facultate este grea, daca nu ai inclinatie catre domeniul respectiv; trebuie sa faci lucrurile cu pasiune ca sa reusesti. Ma gandesc uneori ca, la cat de dificile au fost unele perioade din timpul facultatii, nu as fi reusit sa trec cu bine peste ele daca nu exista dragostea pentru domeniu, daca nu ma gandeam ca o sa ajung, intr-o zi, medic. Am reusit si sa iau bursa in unii ani de studiu, desi nu am avut niciodata acest gand. Tot ce mi-am dorit a fost sa invat pentru mine, pentru oamenii cu care urmeaza sa lucrez, sa stiu eu cat mai mult si cat mai bine. 

Care au fost principalele diferente pe care le-ai observat intre facultate si liceu? Cat de greu a fost procesul de adaptare?

Din momentul in care am inceput facultatea, am schimbat orasul, nu am mai stat cu parintii mei. Am invatat sa fiu independenta. Am pierdut legatura cu oamenii din liceu, cred ca pot sa-i numar pe degetele de la o mana pe cei cu care inca mai vorbesc. Am inceput sa am din ce in ce mai putin timp pentru mine. S-au schimbat si grupele destul de des. Sunt diferente majore intre liceu si facultate, dar te adaptezi.

Spune-mi, te rog, ceva care ti-a placut in facultate si ceva care nu ti-a placut.

Mi-a placut facultatea in general, chiar daca au fost si momente grele. Am cunoscut foarte multe tipuri de oameni, iar asta m-a ajutat sa invat sa-i ascult si sa-i inteleg mai bine, ceea ce cred ca e un mare plus in relatia cu pacientii. Mi-am dezvoltat soft-skills-urile, pe care le consider esentiale in orice meserie.

Am devenit mai organizata, am invatat sa imi manageriez timpul, am aflat ce tip de memorie am si cum sa ma folosesc de asta pentru a invata "smart", nu "hard".

Notitele mele sunt foarte bine structurate si colorate; acest fapt poate reprezenta si un dezavantaj, pentru ca exista riscul sa ajungi uneori sa fii obsesiv-compulsiv, sa petreci foarte mult timp in aranjarea caietelor. Inainte eram o persoana dezorganizata, din cauza faptului ca aveam foarte mult timp liber. In momentul in care am ajuns la facultate, am fost nevoita sa invat mult intr-un timp relativ scurt si asa am ajuns sa ma organizez.


Ce nu mi-a placut nu este neaparat legat de Medicina, ci de sistemul de invatamant. Sunt de parere ca anumite cursuri ar fi trebuit organizate altfel. Pe asta as pune accentul, daca as lucra in invatamant. Modalitatea de transmitere a informatiei are un impact major in formarea studentilor.


Crezi ca organizarea este mai buna la facultatile din strainatate?

Nu pot sa stiu acest lucru cu certitudine, pentru ca nu am fost acolo. Oamenii tind sa creada intotdeauna ca este mai bine acolo unde nu sunt ei. Nu am avut ocazia sa interactionez cu cineva care a urmat cursurile unei facultati din afara; cunosc, in schimb, studenti straini care au facut facultatea in Romania. Vorbind cu ei, am aflat ca Facultatea de Medicina de la noi este bine cotata si recunoscuta in Europa. Daca ar fi sa aleg din nou, as alege la fel.


Unde ai terminat studiile?

La Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila, din Bucuresti.

Ai facut voluntariat in timpul Facultatii? Cum ti s-a parut experienta?

Din punctul meu de vedere, orice om ar trebui sa treaca prin experienta voluntariatului. Pe langa socializare, pe mine m-a ajutat sa inteleg cat este de importanta practica. Am facut voluntariat pe chirurgie, tehnici chirurgicale, donare de sange, chiar si de pedagogie; am predat la clasele 1-4 despre sanatate si nutritie. Practica in facultate este neglijata; am avut noroc, deci, ca am reusit sa realizez mai multe activitati practice in cadrul actiunilor de voluntariat.

In ce an ai facut prima data practica?

In vara anului I am fost prima data intr-un spital din Pitesti; am facut practica pe Chirurgie Generala. Cand am intrat eu, practica nu era obligatorie in anul intai, am ales eu sa merg, intrucat mi s-a parut ca e o oportunitate foarte buna. Acum se face practica in fiecare an.


Ce ti s-a parut cel mai greu in toti anii de practica?

Partea practica este grea, in general. Sa pui o branula, sa faci o injectie, o perfuzie - toate sunt dificile la inceput, pana te obisnuiesti. In anul 1 am facut practica in sala de operatii, am avut ocazia sa intalnesc oameni extraordinari care m-au indrumat si mi-au aratat ce sa fac intr-o astfel de situatie.

Cum ai reusit sa treci cu bine de fiecare sesiune? Cum te-ai organizat?

Inca din anul 1, am preferat sa invat pe parcursul anului, intrucat volumul de materie este foarte mare si nu ai cum sa il parcurgi in 4 saptamani de presiune. Eu nici nu lucrez bine daca nu am lucrurile sub control. Am avut mereu grija ca inainte de sesiune sa am cursurile organizate si notitele puse la punct. Am participat la toate cursurile care am considerat ca ma ajuta, sa fiu atenta la ele. Am incercat sa imi organizez timpul cat de bine am putut, fara sa ma suprasolicit.

Cum te-ai descurcat cu facultatea online?

A fost destul de greu. A trebuit sa fac singura, acasa, tot ceea ce as fi facut la facultate. Este mult mai dificil sa te concentrezi cand esti acasa, cand totul depinde de decizia de a te loga sau nu intr-o platforma. Ce m-a ajutat foarte mult a fost ca la unele materii aveam documentele dinainte de curs si mi le printam in avans, le coloram, faceam scheme.

Unde ai locuit pe perioada studiilor?

Am stat la camin pana in anul 5, cand a venit pandemia, apoi m-am mutat acasa. As recomanda statul la camin tuturor studentilor. Mi se pare o experienta unica si incredibila.

Avand in vedere programul incarcat de la facultate, cum ai reusit sa ai un echilibru? Sa inveti, sa ai timp si pentru tine, sa te distrezi?

Daca inveti sa te organizezi, exista timp pentru toate. De obicei, pastram weekendul pentru mine, pentru relaxat, iesit cu prietenii. Din anul 4, de cand au inceput stagiile, a fost mai usor: imi organizam timpul in functie de ele.


Ai vreun profesor pe care poti sa-l numesti "mentor"?

Da! Profesorul de la Stagiul de Chirurgie, cu care am decis sa continui si la lucrarea de licenta. Este un om foarte rabdator, care a stiut cum sa predea, cum sa comunice cu noi, nu numai pe plan academic, ci si din punct de vedere social.

Ce sfat i-ai da unui elev care isi doreste sa dea Admiterea la Facultatea de Medicina?

Pe canalul meu de Youtube, incerc pe cat posibil sa impartasesc cat mai mult din experienta mea din aceasta facultate. Le-am spus si acolo de fiecare data: important este sa va apucati din timp, sa fiti organizati si sa va dati seama daca sunteti pasionati cu adevarat de domeniu. Nu va apucati de facultate pentru ca ati auzit de la altcineva ca este bine aici.

Faceti ce este potrivit pentru voi!

Pe Xina o gasiti pe Instagram: @xina96 si pe Youtube: Xina Hammad

Lasă un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate înainte de publicare